Kategorisert | Film

Dead man

Dead Man av Jim Jarmusch med soundtrack av Neil Young. En svart/hvitt-film som gikk på kinoene i år 2000 hvor handlingen i filmen er lagt til Ville Westen i gamle 30-årene. Hovedrolleinnehaver Jonny Depp med det kjente navnet William Blake, uten sammenligning for øvrig, spiller en ensom puslete revisor som er beordret til å tjenestegjøre i en bitte liten og veldig hardfør by langt uti Ville Westen . Hans møte med byen og dens innbyggere blir for øvrig kortvarig, da han første kvelden blir ufrivillig og uskyldig innblandet i et trekantdrama med påfølgende dødelige skyteepisoder. Skutt, halvdød og etterlyst må han forlate byen fortest mulig og ut i villmarka.

Der blir han «reddet» eller tatt hånd om av en utstøtt og evig omstreifende indianer som kaller seg «Nobody». Han reagerer voldsomt på William Blakes navn og tilsynelatende forveksler ham med den store dikteren. Han har selv søkt tilflykt i de trøstende ordene i William Blakes dikt i sin harde oppvekst i diverse indianer-reservater.  Sammen legger de to ut på en lang og bisarr reise mot døden, hvor den stadig William Blake-siterende indianeren lærer den dødene hovedpersonen å forsvare seg selv med blodig reflekterende ord og skytevåpen.

Jim Jarmusch er også bl.a. kjent for sin kontakt med store musikklegender som bl.a. Lou Reed, Tom Waits og Iggy Pop som han bruker som statister i filmene sine. Denne filmen er intet unntak og her møter vi Iggy Pop uti Ville Westens villmark hvor han koker bønnestuing over et bål iført dameklær. Klær som han visstnok har røvet fra en han har tatt livet av.

Soundtracket til denne filmen er noe spesiell. Filmmusikken for øvrig er laget og fremført av ene og alene selveste Neil Young. Hans gitarspill skaper en utrolig finurlig stemning som veksler hårfint mellom fintfølende partier og den underliggende skyggen av det groteske som overtar i enkelte deler av både filmen selv og soundtracket. Men soundtracket har skapt sin helt egen vri og lydbilde som ikke finnes på filmen. Her er det en fremtredende bildur som skaper en rød tråd gjennom fortellingen eller reisen. Det høres ut som om indianeren og hovedpersonen kjører rundt i en bil, hvor de stopper enkelte steder for å utføre diverse oppdrag, for så å rømme av gårde etterfulgt i bilen igjen. Dette blir en lang og sammenhengende collage av filmreplikker med lydbilder fra bilen, opplesning av William Blakes dikt understreket av Neil Youngs stemningsfulle gitarspill. Fantastisk bra!

Her er et klipp fra filmen Dead Man:

Tagget med:

This post was written by:

- who has written 23 posts on MusikBloggNo.

Jeg, Anne Klovning, har vært så heldig å få være praktikant her på Musikk- og filmbiblioteket som bibliotekstudent nå i mai. Jeg har bakgrunn som performance- og videokunstner og hatt egen virksomhet her i området siden 2001, har hatt atelier blant annet ved gamle Sykkelfabrikken i Sandnes og ved Tou Scene. De siste årene har jeg hatt kunstprosjekter på Kinokino og jobbet som kinomaskinist. For å se noen av mine arbeider og utstillinger som performance- og videokunstner frem til år 2006 er du velkommen til å besøke min hjemmeside på www.anneklovning.no Jeg har også alltid hatt en stor filminteresse og bruker mye tid på å se film.

Contact the author

Én kommentar til “Dead man”

  1. Snowy says:

    It’s good to get a fresh way of lonoikg at it.

Trackbacks/Pingbacks


Legg igjen en kommentar på artikkelen

Heng på

@musikkfilmbibl