Kategorisert | Film

Filmdokumentarer

Her på Musikk- og filmbiblioteket har vi etter hvert fått ett godt utvalg dokumentarer. For filmelskere er selvfølgelig også dokumentarer om filmmediet god kost. Filmdokumentarer kan gi oss økt innsikt, komme med gode fortolkninger eller simpelthen gi oss en god dose med Hollywoodsnusk.

Martin Scorsese er ikke bare en høyt respektert regissører, han er også muligens verdens største cineast. Dokumentaren A Personal Journey Through American Movies er nettopp det tittelen skulle tilsi. Med sin gutteaktige glød guider Scorsese oss gjennom forskjellige kapitler, hvor hvert kapittel tar for seg regissørenes ulike roller i filmhistorien. Han har selvsagt mye på hjertet og snakker som vanlig i høyt tempo. Det blir kanskje litt mye med 3 timer og 45 minutter, og som en ekte filmnerd klarer ikke Martin å begrense seg, men dette er likevel gull verdt.

Ted Demme sto blant annet bak Beautiful Girls og Blow før han døde bare 38 år gammel. Hans siste prosjekt derimot var dokumentaren A Decade Under the Influence. Filmen tar for seg et av de viktigste tiårene i amerikansk filmhistorie, nemlig 70-tallet. En ny generasjon filmskapere og deres oppvekst på 60-tallet med blant annet borgerrettighetsbevegelsen, seksuell frigjøring, rock og narkotika brukes som forklaringsfaktorer for hvordan generasjonen skapte mange av filmhistoriens største mesterverk. Atskillig mer tabloid og grafsende, men med fokus på samme tidsepoke er dokumentaren Easy Riders Raging Bull basert på Peter Biskind sin bok med samme navn.

Hollywood har gitt verden en hel del flotte filmer og en haug med gode skandaler. Blant de mest skandaleomsuste herrene i Hollywood (det sier litt) er den mislykkede skuespilleren og vellykkede produsenten Robert Evans. The Kid Stays in the Picture er en biografisk dokumentar som følger Evans sin karriere i store oppturer og ekstreme nedturer med kokain, skilsmisser og mordanklager som ingredienser.

En eksentriker i filmverdenen er den stormannsgale filmskaperen Terry Gilliam ( bla. Brazil, The Fisher King, Twelve Monkeys, Fear & Loathing in Las Vegas). Dokumentaren Lost in La Mancha følger innspillingen av The Man Who Killed Don Quixote. Med stjerner som Johnny Depp, Vanessa Paradis og Jean Rochefort på laget lå det hele an til å bli en grandios filmproduksjon. Innspillingen ble derimot avsluttet etter kun seks dager. Lost In La Mancha karakteriseres som den eneste ”The unmaking of” i filmhistorien.

En absolutt strålende, morsom og rørende dokumentar er Max Wexler sin Tell Them Who You Are. Max er sønn av filmfotograf Haskell Wexler, en Hollywood legende som har jobbet med regissører som Milos Forman, Elia Kazan, John Sayles, Francis Ford Coppola, og Hal Ashby. Dette er en sønns portrett om et kompromissløst filmgeni og en uoppnåelig far. Å se sønnen gå i fars fotspor innen film, samtidig som den eksentriske faren ikke klarer å dy seg ved å gi instrukser underveis virker som en særdeles krevende oppgave. Resultatet derimot, kan Max være stolt av.

This post was written by:

- who has written 27 posts on MusikBloggNo.


Contact the author

Legg igjen en kommentar på artikkelen

Heng på

@musikkfilmbibl