skjermbilde

The Lion Sleeps Tonight – The Tokens

“He was happy, he didn’t know he was supposed to get something”

Les mer

Publisert under Doo-woop, Musikk, Pop, RnB, Song Story, WorldIngen kommentarer

thaivinyl

Luk thung. Luk krung. Musikk fra Thailand.

thaivinyl

 

 

 

Ream Daranoi – Fai Yen

Dukker har i likhet med klovner vært så uheldige at de mot sin hensikt fremstår som skumle (i hvert fall for noen).

Da jeg jobbet som museumsvakt på Breidablikk (en gammel sveitservilla med spøkelsespotensial), måtte jeg ved stengetid trekke for gardinene på soverommet til en av Berentsen-søstrene. Og hver gang jeg snudde meg møtte jeg i mørket det stirrende, ugleaktige blikket til dukkene som var plassert på senga og likesom lente seg anstrengt tilbake mot hodeputene.

Fai Yen av Ream Daranoi har omtrent samme grøsser-effekt. I en vakker intro som likesom flyter på en liten sivbåt over rolig vann og inn i mørk tåke popper det plutselig opp en dukke, like klassisk søtt som spilledåsens snurrende prinsesser. Den begynner å synge, og kommer mot deg med en tilsynelatende ekstrem uskyld, samtidig som noe underlig insisterende og intenst ugleaktig får hårene til å reise seg, ett etter ett.

Og det er jo litt som thaimaten, som med det første kan virke søt, og så stikker deg med 10 små chili samtidig som smilet fra palmesukkeret henger igjen.

 

 

Fai Yen er henta fra The Sound of Siam: Leftfield Luk Thung, Jazz and Molam from Thailand 1964 – 1975. En annen som umiddelbart skiller seg ut i denne antologien er Waipod Phetsuphan med det som tilørelatende kan ha vært en monsterhit: Ding Dong.

Lån eller reserver plata på musikkbiblioteket. Vi har også oppfølgeren: The Sound of Siam volume 2 – Molam & Luk Thung Isan from North-East Thailand 1970 – 1982

 

 

Sroeng Santi – Kuen Kuen Lueng Lueng

Så til noe helt annet: thailandsk hardrock. Eller rettere sagt: hardere og rarere luk thung. Jeg hadde knapt hørt omluk thung (en av Thailands mest populære musikkgenre) da Andy Votel, fra plateselskapet Finders Keepers, forklarte at han hadde funnet skjulte skatter fra “the heavier side of the luk thung underground”! Men det er nettopp slike tips jeg forventer å få fra Stuart Maconies Freakier Zone (et radioprogram på BBC6 Music).

Kuen Kuen Lueng Lueng kommer altså fra den fantastiske antologien Thai? Dai! The Heavier Side of the Luk Thung Underground. Sangen er faktisk en cover av Black Sabbaths Iron Man! Og den låter ikke bare bedre enn originalen – som i likhet med resten av katalogen til Ozzy og Black Sabbath låter pinglete og tilgjort, som om en dataspillaktig figur har fått i oppdrag å spille hard-rock fra 70-tallet – men bedre enn nesten all hardrock jeg har hørt. Hardtslående, raskt, tungt og fresht som en spicy Pad Thai, woket sammen på 10 min, og gaflet inn like raskt.

 

 

Lån eller reserver plata på musikkbiblioteket.

Publisert under Musikk, Pop, Rock, WorldIngen kommentarer

UKENS ETIOPISKE: The very best of éthiopiques

UKENS ETIOPISKE: The very best of éthiopiques

The very best of éthiopiques (2007)
60- og 70-tallet var en gullalder for etiopisk musikk og da spesielt perioden 1969-1974. Les mer

Publisert under Jazz, Musikk, WorldIngen kommentarer

Paul Pena – New Train (1973)

Paul Pena – New Train (1973)

Denne artisten lar oss sannelig vente, men ventingen er ikke forgjeves når musikken er like aktuell og bevegende selv etter mange år i et mørkt skap. Les mer

Publisert under Blues, Musikk, WorldIngen kommentarer

Mortens beste plater fra 2013

Mortens beste plater fra 2013

Nok et år er forbi, og det er tid for å velge de beste platene. 2013 var et godt plateår, så det å begrense listen til 10 stykker var ikke lett. Mange personlige favoritter måtte dermed vike.
Les mer

Publisert under Musikk, WorldIngen kommentarer

2013

2013

“Well, there’s nothing today coming out that worth’s anything. Kids are all brainwashed today listening to that electronic garbage.” – Joe Bussard Les mer

Publisert under Blues, Country, Garagerock, Musikk, Pop, Powerpop, Psykedelisk, Pubrock, Rock, Singer-Songwriter, Soul, WorldIngen kommentarer

Olavs beste fra 2011

Olavs beste fra 2011

Bra plater fra 2011 som jeg har hørt etter at Gummibär og Taylor Swift fansen har gått til sengs her hjemme. Les mer

Publisert under 2011, Bluegrass, Blues, Country, Countryrock, Garagerock, Gospel, Musikk, Nyheter, Pop, Powerpop, Psykedelisk, Pubrock, Rock, Singer-Songwriter, Soul, Tex-Mex, Ukategorisert, WorldIngen kommentarer

The Sound of Wonder

Psykedelisk pop fra Lollywood

Et av byggene som nylig ble ødelagt under opptøyene i London er lageret til det lille plateselskapet Finders Keepers. Jeg tenkte dermed det kunne være på sin plass å gi dem litt oppmerksomhet. 

Selskapet reklamerer blant annet for Thailandsk hard-rock, soundtracks til Tsjekkoslovakiske vampyrfilmer, bubblegum folk, drugsploitation operatics og tyrkiske space-age-protestsanger. Men en av perlene er uten tvil The Sound of Wonder og den helt ferske Life is Dance. Dette er kompilasjoner med psykedelisk filmmusikk fra Lollywood – Pakistans svar på Bollywood – fra 1973-80.

Flere av sangene er noe så sjeldent som lystig og luftig psykedelia. En av årsakene til denne uvanlige kombinasjonen kan være at låtskriverne og musikerne ”eksperimenterte” med alkohol – et rusmiddel de muslimske overhodene i Pakistan lenge hadde stilt seg negative til. Og lettere bedugget lot de fingrene frike ut på space-ekko-maskiner (!), trekkspill, synthesizere og fuzzgitarer, som utrolig nok alltid resulterte i svært gode poplåter. Det er vanskelig å beskrive akkurat hvordan det lyder, men dersom du hører for deg at Monty Python var fra Pakistan og hadde innstillingene og de musikalske ferdighetene til The Residents, samt at dette bandet hadde fått i oppgave å lage latterlig gode popsanger til en Bollywood-inspirert tolkning av James Bond, begynner en å nærme seg.

Lenke til plateselskapet: http://www.finderskeepersrecords.com/home.html

Publisert under Musikk, Pop, Psykedelisk, WorldIngen kommentarer

Heng på

@musikkfilmbibl