TA EN TITT PÅ DEN NYE MÅTEN Å SØKE I MUSIKKILDER: MUSIKKHYLLA.NO!

TA EN TITT PÅ DEN NYE MÅTEN Å SØKE I MUSIKKILDER: MUSIKKHYLLA.NO!

Prosjekt Musikkhylla.no er endelig klar for de siste ukene med testing, med alle planlagte modulene på plass. Les mer

Publisert under Musikk, NyheterIngen kommentarer

Dylantoppbilde

Sanger fra kjelleren

Dylantoppbilde

 

De kickstartet bootlegindustrien, og kjørte fankulturen inn på psykopatiske sidespor. 47 år etter de myteomspunne innspillingene foreligger endelig en (nesten) komplett utgave av de såkalte Basement Tapes.

 

Markens grøde 

Basement Tapes er et prosjekt som gjerne splitter Dylanfans. Sangene er kanskje ikke blant Dylans beste eller fineste. Verken poetiske mesterverk eller høyaktuelt politiske. Men de er uhøvla – rett og slett vilt skjeggete, som den grønne pryden på gulrøtter som ennå ikke har blitt høstet inn. For sangene vokser likesom opp fra den amerikanske jorda. Rått og fresht. Laidback og usedvanlig kult. Bad ass folk på en herlig vindskeiv måte.

 

 

Amerikanske myter

Basement Tapes låter ur-amerikansk. Som en ny start. Som om de har drukket seg fulle på både det ene og det andre, men først og fremst på ungdommens kilde i den nord-amerianske sangtradisjonen: Harry Smiths Anthology of American Folk Music, noe Greil Marcus har skrevet en hel bok om (The Old, Weird America). Ifølge Marcus vekket Dylan til live et helt samfunn av spøkelser; underlige figurer i eventyrlige fortellinger fra et støvete, arkivert USA som imidlertid rommet en del av landets sjel, myter og drømmer.

 

Folk music was a reality of a more brilliant dimension. It exceeded all human understanding, and it called out to you, you could disappear and be sucked into it. I felt right at home in this mystical realm made up not with individuals so much as archetypes, vividly drawn archetypes of humanity, metaphysical in shape, each rugged and filled with natural knowing and inner wisdom. Each demanding a degree of respect. I could believe in the full spectrum of it and sing about it. It was so real, so more true to life than life itself. It was life magnified. Folk music was all I needed to exist. – Bob Dylan fra Chronicles Vol.1

 

hvorerdylan

Strap yourself to the tree with roots, you ain’t goin’ nowhere

Basement Tapes ble spilt inn i Woodstock mellom juni og september 1967 – the Summer of Love. Men densommeren kom ikke til Woodstock før 2 år senere, da Woodstockfestivalen gjorde den fredelige lille byen til et småkaotisk, sølete hippie”paradis”.

I ’67 var det altså stille før stormen. Eller i Dylans tilfelle: stille mellom to stormer. For han, og flere fra The Band, hadde søkt tilflukt etter en utmattende verdensturné. Med utgivelsen av Highway 61 Revisited og den påfølgende turneen i ’66 (backet av de kanadiske pubmusikerne som senere skulle bli The Band), hadde Dylan sviktet folkbevegelsens selvbilde som frelser ved å spille djevelens musikk (les: elektrisk, amplifert musikk, og sangtekster uten direkte politisk budskap). Utrolig nok førte dette til at publikum igangsatte en psykisk krigføring.

Men mens Dylan var på ferie, nøt familietilværelsen, og dykket etter perler i det folkloristiske dypet, begynte ryktene å svirre. Hvor var han? Hvilke himmelske sanger var han kanskje i ferd med å lage? Og nysgjerrigheten vokste faktisk så enormt at den fødte to lyssky aktiviteter som på forskjellige måter trolig kommer til å prege populærkulturen for alltid: garbologien og bootlegindustrien.

 

Garbologi og bootlegindustri

weberman

Garbologien, som ellers kun er forbeholdt etterforskere og kriminelle, var en nerdete og grotesk liten videreføring av Beatles-manien. A.J. Weberman har den tvilsomme æren av å være garbologiens grunnlegger (i en populærvitenskapelig kontekst). Weberman var på alle måter besatt av Dylan. Så besatt at han ikke bare forfulgte og brøt seg inn, men stjal søppel, gikk systematisk gjennom det han fant, for så å koke opp et sladrete heksebrygg av noen teorier.

Etter hvert begynte også hippier å valfarte til Dylan (som de anså som profet). Denne voldsomme oppmerksomheten var faktisk en av årsakene til at Woodstockfestivalen ble lagt til Woodstock. Den førte òg til at bootlegindustrien vokste frem. Opprinnelig skrev Dylan sangene bare for løye, som vi sier i Stavanger, men begynte etter hvert å sende tapene til musikere han tenkte kanskje kunne få bruk for de grovspikka låtene. I dag – i delingens tid – vet vi jo at slike små lekkasjer kan få en hel demning til å briste.The Basement Tapes er altså alle bootleggers mor. Og det har tatt 47 år før vi har fått en offisiell og tilnærmet komplett utgivelse: The Basement Tapes, Complete: Bootleg Series Vol. 11.

 

The Complete Basement Tapes

completebasementtapes

Den komplette samlingen som nå foreligger består av 140 spor! Til sammenligning består den offisielle utgivelsen fra 1975 av 17 Dylansanger (+ en liten håndfull fra The Band). Noe av det som umiddelbart slo meg da jeg lyttet gjennom de 6 cd’ene, er at man kan høre hvordan utmattelsen utspiller seg (fra CD#1, som er en bakfull søndag etter et stormfullt år på turné) og langsomt men sikkert blir til den logrende sofagrisen vi kjenner fra sanger som Yea! Heavy and a Bottle of Bread,Please, Mrs. Henry og You Ain’t Goin’ Nowhere.

De gamle favorittene har selvfølgelig fått en sonisk overhaling, og er naturligvis representert med flere opptak. Men her er flere “nye” perler (“nye” ettersom de sikkert har dukket opp på mer eller mindre uoffisielle bootlegger tidligere). De umiddelbare favorittene er:  All You Have to do is Dream (Take 2), Santa- Fe, Minstrel Boy, I’m a Fool For You (Take 1).

Alt i alt er nok utgivelsen for spesielt interesserte. Men om du aldri har hørt The Basement Tapes før har jeg samlet et knippe uimotståelige sanger (hentet fra den offisielle utgivelsen fra 1975, samt sampler-utgaven av den komplette):

 

 

The Basement Tapes, Complete: Bootleg Series Vol. 11 er IKKE tilgjengelig på Spotify eller andre streamingtjenester. Men vi har den selvfølgelig på biblioteket.

ikjelleren

Publisert under Blues, Countryrock, Musikk, Nyheter, Rock, RockabillyIngen kommentarer

Nyt metal part XII

Nyt metal part XII

474453Marduk – Frontschwein

Marduk har gennem årene lavet masser af fine albums, men det er lang tid siden de har lavet noget virkeligt exceptionelt. Med Frontschwein er de dog kommet frem til den perfekte blanding af gammelt surheds-Marduk og nyere Mortuus-Marduk og krydret det med en god håndfuld lækre riffs og inspirerede kompositioner. Resultatet er deres efter min mening måske bedste samlede album i deres diskografi på denne side af årtusindskiftet.

 

451996At the Gates – At War with Reality

Uhada, dette var et af de albums jeg havde set frem til med blandede følelser. 19 år efter Slaughter of the Soul og efter mange forsikringer om at der ikke ville komme mere nyt fra deres side af, kom så At War with Reality. Man kunne åbenlyst frygte at det ville blive enten en halvkedelig Slaughter of the Soul II for at tilfredsstille pøbelen eller alternativt en pinlig omgang hvor det gode navn på coveret blev slæbt gennem mudderet for at hive lidt småpenge ud af de hungrende fans. Utroligt nok viste det sig faktisk at være et ganske godt album. Ja, det minder om Slaughter of the Soul. Nej, det er (selvfølgelig) ikke lige så godt som The Red in the Sky is Ours. Men At War with Reality kan sagtens stå på egne ben i sine forgængeres nærvær uden at skamme sig og det tager jeg hatten af for. Det havde jeg faktisk ikke lige set komme.

 

436127Entombed A.D. – Back to the Front

Der er ganske rigtigt meget langt fra den fantastiske og klonaffødende Left Hand Path til hvor Entombed befinder sig i dag, men hvis man et øjeblik glemmer at de er skaberen af denne milepæl i metalhistorien og lytter til Back to the Front på dens egne præmisser, så kan man blive ganske positivt overrasket. Stilen fortsætter i direkte lige linie fra Serpent Saints uden de større eksperimenter, lige-ud-af-landevejen death’n’roll med en god mængde fængende riffs og det er helt i orden.

 

406546Den Saakaldte – Faen i Helvete

Den længe ventede Kapitel II: Faen i Helvete fra Den Saakaldte var et album jeg havde set frem til i lang tid og som desværre så blev udsat et par gange. Faen i Helvete er et ret fint album i sig selv, men forventningerne til et album der skulle efterfølge den fænomenale All Hail Pessimism, har haft god tid til at vokse sig store. Komposition og riff gør heldigvis stadig at der ingen tvivl er om hvem man lytter til, men i det store hele er der tale om et lidt mere regulært black metal-album, lidt pænere præsenteret og uden de helt store eksperimenter og overraskelser. Det er der dog heller ikke per se noget i vejen med og albummet ser ud til at vokse sig større hver gang man giver det en omgang.

 

428888Solbrud – Jærtegn

Jærtegn er Solbruds andet album og de fortsætter her med deres atmosfæriske og laaangtrukne sortmetal, denne gang endnu bedre end deres selvtitulerede debut. Der er kun fire numre at gøre godt med her, men hvis man er glad for den stemningsfulde monotoni og langsomme udvikling og opbygning, krydret med et par akustiske afbræk her og der, er der masser at tage fat på og ens opmærksomhed belønnes til fulde. Se dem på Infernos klubaften i starten af næste måned! Det skal jeg ihvertfald.

 

408080Septicflesh – Titan

Septicflesh tilhører den flok af bands, som ikke kan lave et riff uden at tænke over hvordan det ville lyde hvis man smurte det ind i keyboard og strygersektioner og kor og måske lidt mere keyboard. Pompøst, bombastisk, svulstigt og en smule halsbrandsinducerende er nok gode ord at beskrive Titan og det meste af deres diskografi med. Det falder ikke helt lige i min smag den slags, men hvis man er i humør til det, så er Septicflesh generelt i den bedre ende af valgmulighederne, da de for det meste trods alt stadig husker hvad en guitar og et godt nummer er. På Titan er kvalmegrænsen dog ved at være nået.

 

/Jesper

 

Andre nye ting inkluderer:

Anaal Nathrakh – Desideratum

Obituary – Inked in Blood

1349 – Massive Cauldron of Chaos

Six Feet Under – Unborn

Winterfylleth – The Divination of Antiquity

Orange Goblin – Back from the Abyss

Horrendous – Ecdysis

YOB – Clearing the Path to Ascend

The Haunted – Exit Wounds

Sólstafir – Ótta

Hammerfall – (r)Evolution

Earth – Primitive and Deadly

Triptykon – Melana Chasmata

Electric Wizard – Time to Die

Exodus – Blood in, Blood Out

Keep of Kalessin – Epistemology

U.D.O. – Decadent

Blind Guardian – Beyond The Red Mirror

Publisert under Metal, Musikk, NyheterIngen kommentarer

Gi labb! Neida, dette er et bibliotek så du skal få uansett. En håndfull godbiter…

Wendy Flower – In the Attic (2013)

In the Attic kunne vært en moderne musikalsk tolkning av stemningen i Wuthering Heights (Emily Brönte). – Gotisk pop om det mørke, mystiske loftet – husets minst hjemlige rom, hvor litt av urfrykten likesom henger igjen, og hvor noe av mørket folder seg ut i en overnaturlig dimensjon.

Wendy er en av mange folkemusikere som ble gjenoppdagd på 00-tallet. Med søstera Bonnie ga hun ut albumet Genesis i 1969.

In the Attic er fra den ferske plata New (2013) og ble spilt inn med Broadcast (som virkelig kunne kunsten å lage hypermoderne tolkninger av tåklagte gater i London anno 1880 (hør: The Noise Made by People fra 2000)).

 

Angel Olsen – The Waiting (2013)

Å lytte til Angel Olsen minner om vinsmaking, og da gleden ved å erfare subtile nyanser. For Olsen kjenner til nyansenes hemmelige språk og avslører det med en uimotståelig, soltørket stemme (tørket og sprukket i villmarka, et betryggende godt stykke utenfor Nashville).

 

David Bowie – Sound and Vision (2013)

Vakker minimalistisk remix av Bowie-klassikeren Sound and Vision. Kun piano og Bowies stemme. Say no more.

 

Alan Vega – Jukebox Babe (1980)

De beste Elvisimitatorene flørter alltid med parodien samtidig som de er 110 % oppriktige. Ingen gjør dette bedre enn Alan Vega. Vega forsøker òg å modellere musikken etter Elvis´ leppekrøll som ved siden av Bob Dylans solbriller (anno 65-66) vel må være en av grunnsteinene i det nå misbrukte og utvannede begrepet kul (som i virkeligheten er en av populærmusikkens store oppfinnelser, og som på sitt ypperste virkenivå nesten tangerer religionenes mysterier). Den David Lynch-aktige kjærligheten til 50-tallet – som pumpes ut av et futuristisk Lou Reed-hjerte – har blant annet produsert klassikeren Suicide av Suicide (en av elektropopens uuttømmmelige inspirasjonskilder), men kommer mer ærlig og avkledd til uttrykk i Vegas´ solomateriale (som Jukebox Babe).

 

Eat Lights Become Lights – Modular living (2013)

Hypnotisk elektronika. Som sangen Neu! hørte om de hadde lyttet seg inn i fremtiden og hørt sin beste sang.

 

Velvet Underground – Sister Ray (1968)

Lou Reed er død, men Sister Ray er fremdeles lyden av fremtiden. Ved siden av Grateful Deads Dark Star (helst fra Live/Dead) og Captain Beefhearts Trout Mask Replica, er Sister Ray for meg at av rockhistoriens ubestridelige høydepunkt.

 

Connan Mockasin – It´s Choade my Dear (2011)

I et tidligere innlegg anbefalte jeg Mockasins remix av Still Life (en sang av The Horrors), som fikk en ellers kjedelig sang til å høres som Prince ruset på gelé. Soloalbumet er ikke fullt så funky, men minst like psykedelisk. Stemmen siver likesom ut fra en punktert drøm, som om han har revet ut stemmebåndet fra en 3Dprintet smurf, vevd det møysommelig sammen med sitt eget for så å synge så harmonisk og forsiktig at det ikke revner. Gitarstrengene er såpeglatte – smurt inn med de årgangsseige restene av Syd Barretts legendariske LSD-te… – og du må selvfølgelig slå opp i web-baserte slangordbøker for å forstå sangtekstene. Allikevel er de helt uforståelige når du endelig har surfet deg frem til en betydning.

Publisert under Garagerock, Musikk, Nyheter, Pop, Psykedelisk, Rock, Singer-SongwriterIngen kommentarer

dredd

Filmnyheter februar 2013

Månedens film:

cosmopolisdvdnoCosmopolis (2012)
Lån/reserver: DVD og BD
David Cronenbergs filmatisering av Don Delillos roman fikk ikke kinodistribusjon i Norge, selv med tenåringsidolet Robert Pattinson fra Twilight-serien i hovedrollen. På samme vis som Kristen Stewart gikk i mer seriøs retning med Kerouac-filmen “On the Road” gjør Pattinson et lignende forsøk her.  En særdeles dialogtung filosofisk film hvor mesteparten av scenene foregår i baksetet på Pattinsons limousine. Uforutsigbart som vanlig av Cronenberg, og som regel alltid verdt å se.

 

Andre utvalgte filmnyheter:

tinyfurnitureukTiny Furniture (2010)
Lån/reserver: DVD
Lena Dunham gjør stor suksess om dagen med den HBO-produserte tv-serien “Girls”. “Tiny Furniture” virker til å være temmelig selvbiografisk hvor Dunham selv spiller hovedrollen som den rådville filmstudenten som flytter hjem til mor med en filmteori grad i bagasjen, hvor hennes mor og søster spilles av hennes virkelige familiemedlemmer.  Både filmen og Dunham selv er befriende annerledes. Morsom og lettere skrudd amerikansk indie-komedie.

 

girlsdvdGirls- The Complete First Season
Lån/reserver DVD
Med en slik tittel og glossy cover skulle jeg anta at jeg var et godt stykke unna seriens målgruppe, men etter å ha sett Lena Dunhams film ovenfor bestemte jeg meg for å kaste meg over denne også hvor Dunham står bak regi , manus og spiller hovedrollen.  HBO-serien stakk av med årets Golden Globe for beste serie og beste kvinnelige skuespiller. Overraskende absurd, selvutleverende og velspilt.

 

merellermindremann

Mer elle mindre mann (2012)
Lån/reserver DVD eller BD
Fra usikre jenter i 20-årene i New York til den norske usikre mannen i 30-årene.  Henrik har antakeligvis fått en ironioverdose på 90-tallet, noe som gjør det vanskelig å vite hva han egentlig mener eller om han i det hele tatt mener noe som helst. Han er, som mange menn i 30 årene, egentlig en gutt til stor frustrasjon for sin samboer. Filmen utfolder seg som en rekke Klovn-aktige hendelser. Henrik Rafaelsen utstråler denne usikkerheten perfekt både i fysikk og mental tomhet.

dredd

Dredd
Lån/reserver: DVD eller BD
Fra usikre menn og damer til en kar som ikke nøler; dommer, jury og bøddel Dredd gjør filmcomeback etter Stallones kalkunforsøk i 1995, denne gang spilt av Karl Urban. Dredd får i oppdrag å rydde opp i et av Mega City One sine gigantiske boligkomplekser hvor en gjeng sadistiske narkodealere herjer med dopet “slo-mo”, som egentlig er et påskudd for å gjøre masse kule actionscener i super slow motion. Enkelt og greit. Har du lyst på en sci-fi med bittelitt mer plot så har vi også fått inn “Looper”

sugarmandvdSearching for Sugar Man (2012)
Lån/reserver: DVD
Fjorårets store hit på filmfestivaler og oscarvinner for beste dokumentar! Om den mystiske låtskriveren Sixto Rodriguez som tilsynelatende forsvant fra musikkscenen i Detroit etter manglende gjennombrudd i bransjen. Rodriguez, som han kalles, ble imidlertid en stor stjerne i Sør-Afrika hvor han ble en stemme til apartheidmotstanderne, vel uvitende om det selv. Fabelaktig historie og noen virkelig perler av sanger gjør denne dokumentaren til en medrivende opplevelse.

 

Publisert under Film, Nyheter, UkategorisertIngen kommentarer

Filmnyheter januar 2013

Filmnyheter januar 2013

Vi har fått inn en bråte med gode titler etter nyttår. Sørg for å plukke med deg en av disse neste gang du er på Musikk- og filmbiblioteket:

Månedens film:
Berberian Sound Studio (2012)
En britisk hyllest til klassisk giallo-horror!  Toby Jones spiller hovedrollen i denne metafilmen hvor en lydingeniør får i oppdrag å lydsette en italiensk grøsser når mystiske hendelser inntreffer og fantasi blandes med virkelighet. Fin lydmusikk i giallo-stil av britiske Broadcast, innspilt før vokalist Trish Keenans bortgang i 2011. Toby Jones gjør som alltid en solid rolleprestasjon. Overraskende bisarr, “arty” grøsser med en eim av David Lynch.
Tilgjengelig på DVD og BD
Trailer

 

Les mer

Publisert under Film, NyheterIngen kommentarer

Frk Fryd anbefaler plater

Frk Fryd anbefaler plater

Frk. Fryd er jentene som skal videreføre Stavangers dominans innen rock. Les hvilke plater den hardtslående rytmeseksjonen i bandet anbefaler! Les mer

Publisert under Musikk, Nyheter, RockIngen kommentarer

The Beatles – en gjennomgang

The Beatles – en gjennomgang

Livet med The Beatles er en evigvarende berg og dalbane. Sangene deres går inn og ut av bevisstheten uten at man egentlig har kontroll over det. Musikken til The Beatles er en del av vårt felles DNA. Les om alle bandets utgivelser og lån dem hos oss! Les mer

Publisert under Musikk, Nyheter, Pop, Psykedelisk, RockIngen kommentarer

Heng på

@musikkfilmbibl