Kategorisert | Film

Upp till kamp!

Etter siste familiedrama var unnagjort i romjulen ble det endelig tid til litt fiktivt drama på skjermen. Hadde egentlig ikke trodd at det mest fengende skulle være en svensk mini-serie om en gjeng ungdommer i Gøteborg.

“Upp till Kamp” utspiller seg i perioden 1965-1976. “Tidskoloritt” har vært et velbrukt ord i norske anmeldelser i år ( Den siste revejakta, Max Manus osv). Jeg får benytte sjansen jeg og: “tidskoloritten i serien er fantastisk!”. Hele første episode og enkelte scener er i svart/hvitt, og gir et autentisk preg. Det politiske klimaet i perioden er defintivt en sentral del av serien. Musikken er også en særdeles viktig ingrediens her. Den fortalte tydeligere enn i vår samtid hvem du var. Fra 1965-76 kunne du være feks. mods, rocker, hippie eller en raddis med kassegitar som gevær. Det spesielle derimot er at du kunne ikke være to ting på en gang. Det ene ekskluderte gjerne det andre. Slikt blir det bra drama av!

Blant de fire hovedkarakterene er favoritten min definitivt Tommy. I begynnelsen av serien er han byens cooleste fyr og frontfigur i Tommy and the Heartbreakers. Han og kompisen Erik viser etterhvert fingen til hjemlandet for å dra til rockens hjemsted, USA. Mens han har fått et velutviklet rusmønster på sin reise, pissa i kryss med Ginsberg i Greenwich Village mm, har imidlertid vennene hans demonstrert mot Vietnam-krigen og utviklet et sterkt hat mot USA.  En venstreradikalisme har vokst fram i Gøteborg. Tommy tror på Stones, The Who og rockens kraft; hans tidligere kjæreste, Lena brenner det amerikanske flagget og tror på musikken som et våpen for å beseire kapitalismen (som hennes partifeller gjentar til det kjedsommelige).

Kampene fortsetter på forskellige arenaer i perioden 1965-76 med de venstreradikales kamp, kamp mot rusavhengighet, verftskrise og fagforeningkamp. Seriens suksess ligger ikke kun som et slags historisk dokument,men også i dens mer universelle problematikk: motstridende forventninger fra ulike sosiale grupperinger; fra foreldre, venner, politiske kamerater. Det er dette som er kjernen i serien, hvor vi treffer fire ungdommer som rives i ulike retninger, i forskjellige perioder av deres unge voksne liv. Skuespillerne formidler dette på fabelaktig vis (de har til og med sneket med seg Corey Parker Robinson fra verdens beste tv-serie,The Wire, i en birolle som krigsmotstanderen Samuel Johnsen).

Dette er en anbefaling (hvis du ikke fikk det med deg).

Tagget med: ,

This post was written by:

- who has written 27 posts on MusikBloggNo.


Contact the author

Én kommentar til “Upp till kamp!”

  1. Olav says:

    Denne filmen likte jeg veldig godt. Mine bibliotekstudent venner i Göteborg på 80tallet var ganske like typene fra filmen selv om det var 10-15 år seinere.

Trackbacks/Pingbacks


Legg igjen en kommentar på artikkelen

Heng på

@musikkfilmbibl